Menu

خلاصه مطالعات الیاف مورد استفاده در بتن

brutal Beton Article

در حالت منفرد استفاده از هر یک از الیاف تاثیراتی با توجه به ساختار خواهد گذاشت .بعضی از این الیاف در ایران موجود بوده و دسترسی به برخی دیگر به دلیل تحریم وجود ندارد. 

نکته ای که در استفاده از هر یک از الیاف وجود دارد آن است که اگر بسته به شرایط شیمیایی و مهم تر ان شرایط فیزیکی بتوانیم از هیبرید این الیاف استفاده کنیم میتوانیم به اثر هم افزایی استفاده از مواد مختلف در رسیدن به استحکام کششی مطلوب بهره بگیریم.

 بنا به استفاده روتین از الیاف متفاوت بخصوص در ایران الیاف پلی پروپیلن نرخ تولید بیش از سایر الیاف را به خود اختصاص می دهد اما بعد ا ز آن الیاف بازالت به دلیل کارایی مناسب در جایگاه دوم قرار دارد اما این الیاف گران بوده و از طرفی دارای نواقصی است که باید با استفاده از روش هیبریدی این ویژگی ها را بهبود بخشید 

ARTICLE

با توجه به در دسترس بودن الیاف پلی پروپیلن و هم چنین قیمت مناسب تر آن گزینه پیشنهادی برای الیاف هیبرید شده با الیاف بازالت الیاف پلی پروپیلن می باشند که با ازمایشات انجام شده در سال 2019 به این نتیجه رسیدند که استفاده از هیبرید این دو الیاف تاثیر فوق العاده ای دربهبود عملکرد آن ها در بتن خواهد گذاشت .

به این منظور برای تایید آزمایش ها از هیبرید این 2 الیاف در ترکیب درصد متفاوت استفاده شد و نتایج حاکی از آن است که برای آزمایش مجموعا 100 گرم به ازای یک پنجم بچ میکسر کارخانه کافی است اما این موضوع بنا به آزمایش های اجرایی و ضریب خطا باید تایید گردد .آزمایش پیشنهادی جهت تاییدیه مقادیر بهینه مصرفی از الیاف متفاوت برای حذف آرماتور آزمایش طاقت خمشی دانشگاه خواجه نصیر است چرا که نقش الیاف در بتن بعد از ایجاد ترک مهم خواهد شد .تست مقاومت خمشی که در آزمایشگاه های متفاوت انجام میشود تا لحظه ی ایجاد ترک در بتن است اما بررسی عملکرد میزان مصرف الیاف بعد از ایجاد ترک در بتن است لذا استفاده ازآزمایش طاقت خمشی کیفیت الیاف را برای ما مشخص میکند .  

در بررسی های انجام شده تا به امروز استفاده از الیاف بازالت ،پلی وینیل الکل و پلی اتیلن با سایز مولکولی بزرگ و آرامید هادر بتن مورد استفاده قرار گرفته که از میان تمامی این مواد پلی اتیلن با سایز مولکولی بزرگ ، الیافی مناسب جهت اعمال طاقت خمشی در بتن تولید می کند اما باید دانست که این ماده از نظر تکنولوژی تولید هنوز به سطح صنعتی نرسیده است .با این وجود از نظر مقاومت در برابر اسید ، مقاومت در درجه حرارت بالا و مقاومت در برابر خمش گزینه مناسبی است . 

با بررسی های انجام شده بسته به تکنولوژی فعلی کشور باید در نظر گرفت که بعد از الیاف پلی پروپیلن این الیاف بازالت است که در مقیاس قابل توجه تولید می شود . 

از طرفی ایران سعی در ساخت الیاف پلی پروپیلن با تکنولوژی شرکت فورتا را داشته که متاسفانه قابل قبول نیست .به همین منوال و برای ایجاد خمش هر چند مناسب تر در پروژه ای در هند از الیاف پلی پروپیلن و الیاف بازالت به نسبت کمتر استفاده میشود که باعث عملکرد بهتر این بتن در حدود 40 % خواهد شد 

به اشتراک بگذارید

گالری

بدست آوردن مقدار بهینه درصد استفاده از هر یک از الیاف باید با توجه به خصوصیات هر کدام و خروجی مدنظرما باشد .

محاسن الیاف بازالت عبارتند از:

استحکام کششی بالا،مقاومت دمایی بالا، مقاومت در برابر خوردگی و مدول الاستیسیته بالا طبق مقالات در استفاده از الیاف بازالت و پلی پروپیلن با مقدار الیاف زیر 1% می توان به بهبود مقاومت فشاری و استحکام کششی رسید. 

 نتایج آزمایش میکروسکوپ الکترونی نشان میدهد که همزمانی الیاف بازالت و پلی پروپیلن باعث ایجاد ماتریس یکنواختی خواهد شد که شبکه ای 3 بعدی از الیاف است که به راحتی میتواند جایگزین مناسبی برای آرماتور باشد.نکته مهم در استفاده همزمان از الیاف آن است که بیش از اندازه بودن مقدار الیاف در ساختار بتن سطح مخصوص آنها را افزایش داده که نیاز به مصرف سیمان در بتن را افزایش خواهد داد، در نتیجه چسبندگی بین خمیر سیمان و سبکدانه کاهش پیدا میکند و تاثیر معکوس خواهد گذاشت.

استفاده از الیاف آرامید پیچشی باعث بهبود مقاومت فشاری تا 140 % و بهبود مقاومت حرارتی تا 200 درجه سانتی گراد می شود .

کامپوزیت های الیاف کربن ، شیشه و آرذامید( در مااتریسی با رزین ترموست قرار داده می شود )رزین ها :اپوکسی ، وینیل استر و یا پلی استر هستند(.این رزین ها الیاف را کنار هم نگه داشته تا نیرو را به درستی بین آنها انتقال دهد. 

الیاف آرامید ساخته شده از پلی آمیدهای آروماتیک بوده و انواع ان به پارا فنیلن ترا فتال آمید موجود در ساختار بستگی دارد که تولید یک گروه آمیدی و حلقه های بنزن در مولکول های پلی آمیدی میکند. پیوندهای زنجیر داخلی قوی و سطح بالای کریستاله 

شدن ساختار و مدول ان زیاد است. در الیاف آرامید 85 % اتصالات آمیدی به طور مستقیم به 2 حلقه ای های اروماتیکی متصل شده اند. 


این الیاف به اندازه 5 تا 10 % خواص مکانیکی بالاتر از الیاف مصنوعی را دارا هستند.اما نتایج آزمایشات حاکی از ان است که الیاف تابیده شده در ایجاد مقاومت فشاری و استحکام کششی به نسبت الیاف موازی و یا پراکنده عملکرد بهتری دارند. نکته جالب توجه 

در مورد این الیاف آن است که حتی بعد از حمله اسیدی مقاومت فشاری قطعات تا 142 درصد در انتهای 70 روز افزایش داشته است. هم چنین استفاده از این الیاف باعث افزایش دوام وطول عمر المان تولیدی می شود. 


نظر شما ارزشمند است:

دیگاه شما درباره این محصول چیست؟

شما میتوانید در این بخش تجربیات و تظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید

تجربه نظر کاربران: