آزمایش های مربوط به لیکا
brutal Beton Article
1) وزن مخصوص : تعیین وزن مخصوص فضایی لیکا بر اساس استاندارد ASTM C127 انجام گرفته است . با توجه به نتایج به دست آمده الف) میانگین وزن مخصوص لیکای غیرسازه ای 350 تا 390 کیلوگرم بر متر مکعب می باشد. این امر باعث شده است تا نام لیکا 350 برای این سبکدانه انتخاب شود. میانگین وزن مخصوص لیکای سازه ای نوع اول 500 تا 550 کیلوگرم بر متر مکعب می باشد که با توجه به این موضوع این سبکدانه با نام لیکا 500 شناخته می شود 2) دانه بندی: آزمایش دانه بندی لیکا طبق استاندارد شماره ASTMC136 و به صورت مکانیکی انجام گرفته است.
ARTICLE
3) مقاومت غیرمستقیم از آزمایش سایش لس آنجلس:
به منظور اندازه گیری غیرمستقیم مقاومت سبکدانه های لیکا، آزمایش سایش لس آنجلس برروی این سبکدانه ها انجام گردید. نتایج بدست آمده برای تعیین مقاومت نسبی سبکدانه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
در آزمایش سایش لس آنجلس ذکرشده در استاندارد ASTMC535 ، پنج کیلوگرم سنگدانه به همراه 12 گلوله فلزی در داخل استوانه دوار 500 دور چرخانده می شود. بدلیل آنکه سبکدانه ها از مقاومت سایشی بمراتب کمتری نسبت به سنگدانه های طبیعی برخوردارند و اگر سبکدانه ها 500 دورچرخانده شوند تقریبا به صورت کامل خرد می شوند، آزمایش سایش سبکدانه ها دقیقا مطابق با استاندارد ASTM C535 صورت نگرفته است و درروند انجام آن اصلاحاتی انجام شده است.
به دلیل آنکه نتایج برای تعیین مقاومت نسبی سبکدانه ها و نیز مقایسه با یکدیگر طراحی شده اند، تغییر مذکور مشکلی در تفسیر نتایج پدید نمی آورد. در این آزمایش از 12 عدد گلوله ای که در استاندارد ASTM C535 ذکر شده، استفاده شده است با این تفاوت که آزمایش بجای 500 دور، با 50 دور انجام شده است. هم چنین از آنجا که چگالی سبکدانه های سازه ای و غیر سازه ای باهم تفاوت محسوسی دارند، بجای آزمایش برروی جرم ثابتی از سبکدانه ها آزمایش برروی حجم ثابتی از مصالح انجام گردیده است.
جذب آب:
تعیین جذب آب لیکا بر اساس استاندارد ASTM C127 انجام گرفته است.
ازآن جا که جذب آب سبکدانه به شدت به زمان وابسته است، جذب آب نیم، یک و 24 ساعته لیکا اندازه گرفته شده است. برخلاف بتن معمولی که میزان جذب آب سنگدانه ها در 24 ساعت ملاک شرایط اشباع با سطح خشک قرار می گیرد. برای محاسبه میزان آب موثر بتن سبکدانه جذب آب نیم تا یک ساعته معمولا ملاک شرایط اشباع با سطح خشک می باشد. دلیل این امر آن است که معمولا آب ازاد موجود در بتن تازه پس از گذشت نیم تا یک ساعت تا حدی با سیمان واکنش داده و امکان نفوذ آن به داخل سبکدانه از بین می رود.
جذب آب کوتاه مدت نیم و یک ساعته نشان دهنده میزان تخلخل هایی است که امکان اشباع سریع آنها توسط آب وجود دارد.ویژگی این تخلخل ها به هم پیوسته بودن آن ها توسط مجراهای نسبتا باز است.
از سوی دیگر جذب آب 24 ساعته سبکدانه ها عمدتا برای تعیین میزان کلی تخلخل ظاهری یا به عبارت بهتر تعیین میزان تخلخل های به هم پیوسته آن بکار می رود.این تخلخل ها ممکن است توسط مجزاهای باز یا مجازی مویینه به یکدیگر متصل شده باشند به نحوی که در مدت زمان 24 ساعت، آب فرصت کافی برای نفوذ به داخل آن ها داشته باشد. با این وجود جذب آب 24 ساعته نمی تواند به عنوان ملاک اندازه گیری کل تخلخل موجود در سبکدانه مورد استفاده قرار گیرد.
گالری
خلاصه نتایج آزمایشگاه های سبکدانه ها:
برای تعیین تخلخل کلی سبکدانه ها که شامل تخلخل های به هم پیوسته و تخلخلهای پیوسته و تخلخل های ناپیوسته است. انجام آزمایش جذب آب تحت فشار ضروری است. در این حالت آب با فشار راه خود را باز کرده و تمامی حفرات سبکدانه را پر می نماید.
نکته قابل توجه دیگر تفاوت نسبات زیاد جذب آب 24 ساعته با جذب آب یک ساعته در لیکا 350 و 500 می باشد. همانطور که در بالا اشاره گردید این اختلاف زیاد به دلیل ساختار داخلی و چگونگی ارتباط بین منافذ می باشد.
به عبارت دیگر در لیکا 350 و 500 اختلاف بین مجراهای باز و مجراهای مویینه قابل توجه می باشد.
اما احتمالا تفاوت زیادی بین میزان تخلخل های ناپیوسته در این دو نوع سبکدانه وجود ندارد. این در حالی است که در لیکا 700 اختلاف محسوسی بین جذب آب نیم، یک و 24 ساعته دیده نمی شود. دلیل این امر یکسان بودن نسبی منافذ با مجرای باز و منافذ مویینه در این نوع سبکدانه سازه ای می باشد.با توجه به وزن مخصوص کم این سبکدانه احتمالا بخش زیادی از تخلخل های موجود در این سبکدانه از نوع تخلخل های ناپیوسته می باشد.
از آن جا که ثابت بودن خواص مصالح از جمله جذب آب در طول زمان ، به کنترل مناسبتر شرایط ساخت بتن کمک می کند، بنابراین استفاده از لیکا 700 از دیدگاه مزیت بیش تری دارد.
بر اساس نتایج ذکر شده جذب آب نیم و یک ساعته لیکا 500 در حدود 7% و جذب آب 24 ساعته در حدود 11% می باشد و برای لیکا 350 جذب آب 24 ساعته حدود 16% است که تخلخل ظاهری زیاد آن را نشان داد.
همچنین ملاحظه می شود که تفاوت جذب آب نیم ساعته با یک ساعته نسبت به وضعیت مشابه در لیکا 500 بیشتر می باشد که سرعت بیشتر جذب آب در لیکا 350 را نشان داد.
مجموع نتایج جذب آب بیانگر این موضوع است که میزان درصد آب به اندازه حداکثر دانه لیکا وابسته نیست و تقریبا برای اندازه های مختلف سبکدانه یکسان است. عدم وابستگی زیاد میزان جذب آب سبکدانه ها به اندازه دانه در نتایج بدست آمده از آزمایش جذب آب لیکا 700 نیز مشاهده می شود.
مقایسه آزمایش های انجام شده برروی سبکدانه های سازه ای با یکدیگر و با سبکدانه لیکای غیر سازه ای می تواند برای شناخت ویژگی های سبکدانه ها سودمند باشد.
میزان افزایش وزن مخصوص در سبکدانه ها تقریبا برابر میزان کاهش جذب آب دراز مدت و کوتاه مدت اندازه گیری شده در آن ها می باشد. سبکدانه لیکا 500 در حدود 40% چگالتر از سبکدانه لیکا 350 است.
میزان جذب آب دراز مدت و کوتاه مدت آن نیز در حدود 30 تا 40 درصد کمتر از میزان جذب آب متناظر در سبکدانه لیکا 350 می باشد. نتایج مشابهی در سبکدانه لیکا 700 در مقایسه با لیکا 350 قابل مشاهده است . دو برابر شدن میزان وزن مخصوص سبکدانه در این حالت باعث نصف شدن تقریبی جذب آب سبکدانه ها شده است.
خلاصه نتایج آزمایشگاه های سبکدانه ها:
از دیدگاه مقاومتی نیز سبکدانه سازه ای لیکا 500 در مقایسه با لیکا 350 در حدود 40% افزایش وزن مخصوص و 12% افزایش مقاومت غیرمستقیم را نشان می دهد. از سوی دیگر سبکدانه لیکای سازه ای 700 درمقایسه با لیکا 350 در حدود 100% افزایش وزن مخصوص و 26% افزایش مقاومت غیر مستقیم نشان می دهد. بنابراین مشاهده می شود که میزان مقاومت افزایش یافته به میزان وزن مخصوص افزایش یافته، نمی باشد.
اما این نتیجه نباید تنها ملاک رد یا قبول سبکدانه قرار گیرد. همانگونه که ذکر شد مقاومت به دست آمده از آزمایش های سایش لس آنجلس به صورت غیرمستقیم برای اندازه گیری مقاومت سبکدانه مورد استفاده قرار می گیرد. تاثیر اصلی مقاومت سبکدانه در مرحله انجام آزمایش های بتن سبک نمایان می گردد.