سقف سبک بتنی
brutal Beton Article
ARTICLE
سقف سبک بتنی
در این مقاله ابتدا به معرفی سقف سبک میپردازیم و سپس انواع سقف سبک بتنی را مورد برسی قرار خواهیم داد و شما را با سقفهای سبک آشنا خواهیم کرد.
سقف سبک بتنی یا سقف حفره دار و پانل پیش ساخته بتنی سبک ، به برخی دالهای بتن آرمه گفته میشود که وجود حفره در لابهلای آنها باعث کاهش حجم و مقدار بتن استفاده شده در آن میشود. مشکل اصلی که در دالهای بتن آرمه تو پر دیده میشود وزن زیاد آنها است که باعث میشود طول دهانه محدود شود.
به همین دلیل است که با مطالعه در بخش پایه سازههای بتن مسلح در رابطه با افزایش طول دهانه است که بر کاهش وزن سقفهای بتنی تمرکز دارد و سعی میکند با دانشی که در این مبحث نهفته همواره سقف سبک بتنی بروزتری تحویل جامعه دهد.
ایده اصلی انواع سقف سبک بتنی و پانل بتنی سقفی این است که بتن هایی که در محل های اضافی که کاربرد سازهای ندارد را حذف کرده و جایگاه آن را با گویها و یا باکسهای تو خالی که از پلاستیک ساخته شدهاند پر میکند.
روش اجرا و تدوین انواع سقف سبک بتنی به دو شیوه انجام میشود.:
- در شیوه اول اجرای این سقفها، ابتدا کیجهای آماده از کارخانه تحویل گرفته میشود و بدون بتن زیر به سایت حمل میشود؛ بعد از آن کارگران آن ها را قالب بندی کرده و در منطقه موردنظر زیر و روی دال به طور همزمان با بتن پر میشود.
- در روش دوم کیجهای آماده درحالی به محل سایت منتقل میشوند که بتنهای زیر در کارخانه ریخته و به محل مورد نظر انتقال داده میشود. در این شیوه بتنهایی که در زیر دالها ریخته میشود همانند قالب عمل کرده و با نظمی که ایجاد میکند، نیازی به بستن قالب در محل سایت نیست و سرعت انجام کار خیلی بیشتر میشود.
روش دوم بیشتر در کشورهای اروپایی مرسوم شده است که تاکید مشخصی بر استفاده از بتنهای پیش ساخته شده در ساخت منازل دارند. در این کشورها که احتمال ایجاد زمین لرزه بسیار کم است از شیوه دوم ساخت سقف سبک بتنی استفاده میشود تا کار به صورت منظم و سریع پیگیری شود.
انواع سقف سبک بتنی
این سقف برای آسودگی و طراحی منحصر به فرد خود در انواع مختلف تولید و طراحی میشود که در ادامه به بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت.
سقف ایردک
یکی از سقفهای سبک بتنی است که در سال 2003 توسط تولیدکننده بتن در بازار عرضه شد. این مدل از سقف سبک بتنی که مجموعهای از المانهای پلاستیکی که دارای درپوشاند و همچنین میلگرد های استفاده شده در بخشهای فوقانی و تحتانی و همچنین بتن ریزی در لابهلای آنها می باشد.
وجود درپوش در سقف ایردک علاوه بر جلوگیری از ریزش بتن به داخل آنها، سبب می شود تا درهنگام بتن ریزی از لغزندگی و شناور بودن لایه های پلاستیکی جلوگیری کنند.
مزیت استفاده و بهرهبری از این سیستم این است که به علت قرارگیری باکسها درون یکدیگر، حمل و نقل آنها ساده تر خواهد بود و با هربار بارگیری، میتوان تعداد بیشتری از این باکسها را به سایت و محل موردنظر منتقل کرد.
سقف سبک کوبیاس
سقف کوبیاس یکی دیگر از سقفهای حفره دار یا سقف سبک بتنی میباشد که همانند دیگر سقف های سبک از روش ایجاد حفره دون دال بتنی برای کاهش وزن استفاده میشود. در این شیوه گویهای پلاستیکی در شکلهای بیضی شکل و ماهیچه ای به همراه میلگردهای سبک بر روی قابل قرار داده میشوند.
استفاده از این میلگردهای سبک در طراحی وساخت سقف سبک بتنی کوبیاس موجب میشود تا گویها در میانه لایههای بالا و پایین دال بتنی قرار بگیرند.
مطلب پیشنهادی: پانل بتنی دیوار
سقف سبک یوبوت
در سال 2001 یک مهندس ایتالیایی که روبرتو گرانده نام داشت سقف سبک بتنی جدیدی را برای کاهش هزینههای حمل و نقل ابداع کرد و نام آن را سقف یوبوت گذاشت. سقف یوبوت در لابهلای خود از پلاستیکهای بازیافت شده در سقفهای بتنی استفاده میکنند که موجب کاهش وزن سازه تشکیل شده میشوند.
مهم ترین مزیت سقف سبک بتنی یوبوت این است که میتواند قطعات خود را انباشته کند و به راحتی با یک بار انتقال مقدار مساحت زیادی را در محل موردنظر پوشش دهد.
اولین بار پسس از ابداع این نوع سقف سبک بتنی توسط نخبه ایتالیایی، در سال 2002 شاهد استفاده از این سقف بودیم و بعد از آن در سراسر جهان از این سقف استفاده کردند تا بتوانند خانه های خود را سریعتر آماده تحویل کنند.
فناوری پیشرفتهای که در سقف سبک بتنی یوبوت ایجاد شده، اجازه میدهد تا با فناوریهای دیگری مانند دالهای پیش ساخته و یا فولاد پس کشیده ترکیب شده تا با این ترکیب سبب کاهش یافتن وزن و ضخامت دالها شوند.بورتال بتن مفتخر است تمام اطلاعات مورد نیاز بتن اکسپوز درجا را در اختیار شما قرار دهد.
سقف بلوک پلی استایرن فشرده
یکی از روشهایی که از آن بعنوان روشی کلاسیک در صنعت سقف سبک بتنی یاد میشود، بهرهبری از بلوکهای پلی استایرن فشرده است. استفاده از بلوک های پلی استایرن فشرده هرچند باعث کاهش میزان بتن ریزی در سایت میشود اما از طرفی نیازمند صرف هزینه بیشتر برای استفاده از نیرو انسانی بیشتری نسبت به شیوه های قبل خواهد بود؛ این نسخه درکنار مزیتهایی که به همراه داشته است نقطه ضعفهایی هم در لیست قابلیت های خود قرار داده است.
سقف بابل دک
یورگن برونینگ بود که در اواسط دهه 1990 با تلاش بسیار سیستم نوین زمان خود را در حوزه سقف سبک بتنی با نام سقف بابل دک ابداع نمود. در این شیوه و این ساختار از سقف سبک بتنی ،گویهایی که به شکل بیضی طراحی شدهاند در میان مشهای میلگرد موجود در بالا و پایین دال قرار میگیرند تا سازه ای حفرهای ایجاد کنند و از آن بعنوان یک دال توپر استفاده کنند.
برای نخستین بار بود که یک دال دوسویه توخالی با قابلیتهایی نظیر کاهش وزن ناشی از حذف بتن مضاعف اختراع شد و همواره در صنعت معماری و خانه سازی مورد استفاده جهانیان قرار گرفت. طراحی این دالها بر پایه اصول استاندارد ساختمان سازی و معماری اروپا و بریتانیا بوده است و همواره شاهد استفاده از این نوع سقف سبک بتنی در بین مردم بریتانیا بودهایم.
مطلب پیشنهادی: پانل بتنی دکوراتیو
ترکیب سقف بابل دک
سقفهای بابل دک شامل گویهایی در اندازههای مشخص است که با فاصله از یکدیگر قرار میگیرند؛ این سقف ها بعد از چینش توسط بتن فوقانی و تحتانی و همچنین میلگردهای شبکهای در جای خود مستحکم میشوند.
درواقع برای نگهداشتن گوی ها در جایگاه تعیین شده میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد اما استفاده از شبکه میلگرد باعث میشود تا مصرف مصالح غیرضروری کاهش پیدا کند.
چیدمان آنها به این شکل است که گویهای طراحی شده در میانه مقطع دال قرار داده میشوند، به طور دقیق یعنی جایی که بتن تاثیر محدودی نسبت به دیگر بخشها دارد. باید توجه داشت که سقف های سبک بتنی در طرحها و انواع مختلف طراحی میشود؛ یعنی همه آنها مانند هم نیستند و متفاوت عمل میکنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر صفحه بتن اکسپوز را مطالعه کنید.
بررسی ظرفیت باربری سقف سبک بتنی
بررسی جزئیات سقفهای سبک بتنی سبب شده است تا با حذف حدود 35 درصد از بتن مصرفی علاوه بر حفظ مقاومت، وزن دالهای توپر را کاهش دهند که برای دهانههای بلند دچار مشکل نشوند. مطالعه و بررسی ما نشان داده استکه برای یک سقف بابل دک با طرفیت باربری مساوی، فقط به 50 درصد بتن در یک دال تو پر لازم است که نوبه خود جالب توجه است.
به زبان دیگری میتوان گفت در مقایسه ای که بین سقف بابل دک و دال توپر که دارای ضخامت یکسانی هستند داشتیم، متوجه شدیم که با مصرف 65 درصد بتن، ظرفیت باربری را تا حدود دوبرابر افزایش میهد.
سقف سبک بتنی و مقاومت آن در برابر با آتش
در استفاده و ساخت این سقفها میتوان با توجه به نیاز آن را طراحی کنند. مقاومت در برابر آتش فقط مربوط به دو بخش فوقانی و تحتانی بوده است؛ چرا که بالا و پایین این سقفهای سبک تو پر هستند و میلگردهای مربوطه در این نواحی قرار گرفتهاند و تاثیر مستقیمی بر مقاومت این سقفها دربرابر آتش دارد.
مطلب پیشنهادی: قیمت اجرای بتن اکسپوز
سقف سبک بتنی و مزایای استفاده از آن
این سقفها به گونهای طراحی شده که با پلانهای غیرمعمول و ستونها و دهانههای بلند سازگاری کمتری دارد که باعث انعطاف پذیری در طراحی نما بتنی آن شده است.
نکته بعدی این است که در ساخت این سقفها، آویز تیرها حذف شده است که باعث شده تا سرعت ساخت افزایش پیدا کند و هزینه کمتری صرف دیوارها و تاسیسات شود. البته درحالت کلی نیز علاوه بر افزایش سرعت ساخت، هزینههای کلی نیز کاهش پیدا میکند.برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالعه پنل جی اف آر سی بپردازید.
ویژگی دیگری از سقف سبک بتنی که آن را کاهش وزن مرده مینامند، در حقیقت سبب کاهش 35 درصدی بار خواهد بود که سبب میشود تا ابعاد پی کوچتر گردد.
در این مقاله سعی کردیم تا کمکی بر آشنایی شما عزیزان با تشریح پیشرفت دیگری در تکنولوژی معماری و ساختمان سازی همراه شما باشیم و به بررسی سقف سبک بتنی بپردازیم که امروزه در سراسر دنیا استفاده میشود و سبب شده تا سرعت ساخت خانهها افزایش چشمگیری پیدا کند.
گالری